Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczane z cukinią"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 132
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 124
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 132
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 124
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć na sitko, odcisnąć (sok zachować), odstawić. Pulpę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać jajka, przyprawy, wymieszać, dodać skrobię z soku, oba rodzaje mąki i tarty żółty ser.
Marchewkę i cukinię umyć. Marchewkę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy. Wkroić posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek, wymieszać. Masa powinna być półpłynna. Jeżeli jest za gęsta, dolać trochę odciśniętego soku.
Rozgrzać olej na patelni. Nakładać porcje masy, wygładzić, by placki były cienkie (lepsze są niewielkie niż ogromne i grube – takie nie będą chrupiące). Smażyć po kilka minut z każdej strony, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Źródło: Twoje Imperium