Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z cukinią pod sosem śmietanowo-kurkowym z indykiem

Placki ziemniaczane z cukinią  pod sosem śmietanowo-kurkowym z indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 518

Idealne na rodzinny obiad, zwłaszcza teraz, gdy zaczyna się sezon na cukinię i kurki więcej zdjęć i opis na : http://smakujemy-zycie.blogspot.com/2017/06/placki-ziemniaczane-z-cukinia-pod-sosem.html

Składniki

  • 200 gram kurek
  • 330 gram śmietany 18%
  • kostka rosołowa
  • polędwica z indyka
  • 3 cebule
  • sól, pieprz i przyprawa KAMIS czosnek z natką pietruszki (bądź inne ulubione przyprawy do smaku)
  • mąka do zagęszczenia
  • odrobina masła do podsmażenia kurek
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i listka lauroweg
  • 3 cukinie
  • 12 sporych ziemniaków
  • mąka
  • Jajko
  • Olej słonecznikowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. SOS:
    1. Najpierw przygotowałam sos. Zaczęłam od namoczenia kurek w garnku, by się oczyściły z piachu. Potem przelałam je do sitka i dokładnie każdą opłukałam, po czym pokroiłam w niezbyt drobne kawałki. Po pokrojeniu kurek skroiłam 2 cebule w kosteczkę.
    Całość zaczynając od kurek podsmażyłam na roztopionym maśle, potem dodałam cebulę, sól i pieprz.

    2. Pokroiłam indyka na drobne kawałki i umieściłam w garnku,po czym zalałam wodą, i rozpoczęłam gotowanie. po zagotowaniu się wody ściągnęłam ,,szumowiny" i dodałam kostkę rosołową. Zmniejszyłam ogień i gotowałam do miękkości mięsa.

    3. Gdy mięso było miękkie do garnuszka przelałam całe opakowanie śmietany i dolałam do niej kilka łyżek gorącego wywaru,po czym dokładnie rozmieszałam i dodałam do całości sosu. Stwierdziłam,że sos jest za rzadki, więc do szklanki nalałam odrobinę zimnej wody i dodałam mąki,po czym energicznie rozmieszałam i dodałam mój zagęszczacz do sosu.

    4. Do sosu dodałam przyprawy i gotowe.

  2. PLACKI:
    1. Starłam w maszynie ziemniaki, cukinię i cebulę

    2. Dodałam jajko

    3. Dodałam mąkę - tu akurat musiałam dodawać jej sporo, gdyż placki ciężko się smażyły i rozpadały, także trzeba dodawać jej ,,na oko", by masa była dość gęsta.

    4. Dodać przyprawy - sól i pieprz

    5. Wszystkie składniki należy dokładnie i energicznie wymieszać.

    6. Na rozgrzany olej (ja smażę na dość głębokim oleju) nakładamy głęboką łyżką masę i delikatnie ,,ugniatamy" tworząc kształt naszych placuszków.

    7. Talerz wyłożyłam ręcznikiem papierowym,by zebrać nadmiar oleju. Na każdą warstwę placków nakładałam kolejny listek papieru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń