Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z dodatkiem młodej cukinii:

Placki ziemniaczane z dodatkiem młodej cukinii:

Autor:

Przepisów i artykułów: 282 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 285

Dodatek cukinii i czosnku podnosi smak tych placuszków. Wybornie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany doprawionej ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami.

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 mała cukinia ze skórką
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 całe jajka
  • sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki mąki
  • Dodatkowo:
  • kwaśna śmietana
  • ulubione świeże lub suszone zioła
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie



  1. Młodą cukinię umyć, wydrążyć nawet małe gniazda nasienne ale nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce lub w malakserze razem z ziemniakami, cebulą i czosnkiem.
    Przełożyć na sito by usunąć nadmiar płynu. Można lekko docisnąć.
    Przełożyć do miski, wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy.
    Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć na papierowy ręcznik by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z kwaśną śmietaną z dodatkiem ulubionych ziół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń