Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z dodatkiem zielonej i żółtej papryki.

Placki ziemniaczane z dodatkiem zielonej i żółtej papryki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 10790

Dodano:

Odsłon: 7655

Kto nie lubi placków ziemniaczanych?Chyba wszyscy lubimy,a dodatek papryk urozmaicił ich smak.Sos z rzodkiewek i koperku świetnie spasował z placuszkami:)

Składniki

  • ziemniaki 1/2 kg
  • papryka zielona 1/2
  • papryka żółta1/2
  • 1/5 łyżki mąki
  • Jajko
  • pieprz i sól
  • cebula
  • rzodkiewka pęczek
  • Koperek
  • śmietana 2 kopiate łyżki
  • sól,pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ,papryki i cebulę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Dodać mąkę,jajko,pieprz i sól,wymieszać.

  2. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką masę ziemniaczaną,lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron placuszki na złoty kolor.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.



    Podawać z sosem z rzodkiewek.

    Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki,dodać koperek,sól,pieprz i śmietanę.Zrobić przed samym podaniem do placuszków.



    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń