Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z kabaczkiem

Placki ziemniaczane z kabaczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 3246

Sezon na kabaczki w pełni czas więc przyrządzić pyszne placuszki.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków ( po obraniu )
  • 450 g kabaczka ( po obraniu )
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki ( lekko czubate )
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dodatkowo :
  • śmietana lub jogurt naturalny z cukrem do polania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, kabaczka i cebulę po obraniu umyć. Z kabaczka usunąć także gniazdo nasienne. Wszystko pokroić na kawałki. Cebulę i kabaczek wrzucić do rozdrabniacza i dokładnie zmiksować po czym przełożyć do miski. Wytworzony nadmiar soku można odlać. Ziemniaki także zmiksować i dodać je do wcześniej rozdrobnionych składników.

  2. Dodać mąkę, jajka i przyprawy do smaku i wymieszać masę. Na patelnię wlewać olej i kłaść porcje ciasta ziemniaczanego i smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym po czym kłaść na talerze. Podawać z posłodzoną śmietanką, jogurtem lub z samym cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

janusz816 15 sierpnia Najlepsze to tradycyjne placki z ziemniaków.Wszystkie z dodatkami to tylko wariacje na temat placków Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń