Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :)

Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :)

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 4424

Dodano: 17.04.2018

Odsłon: 430

Pyszny pomysł na obiad :)

Składniki

  • GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku
  • -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g)
  • -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła
  • -sól, pieprz do smaku -zioła prowansalskie (płaska łyżeczka)
  • -papryka słodka 1,5 łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka
  • -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia
  • DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. GULASZ

    Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut.
    Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut. Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe.

  2. PLACKI ZIEMNIACZANE

    Zmielone ziemniaki dajemy do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz i całość mieszamy.Dodajemy mąkę-tak by ciasto trochę zgęstniało, około 1 niepełną szklankę.

    Na patelnię dajemy olej, dobrze go rozgrzewamy i wykładamy ciasto, rozprowadzamy je na patelni by uzyskać duży placek. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.Na połowę gorącego placka dajemy gulasz, całość lekko posypujemy żółtym serem i zamykamy placek.
    I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 kwietnia No masz ;), robimy podobne i potwierdzam, że są pyszne :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń