Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z papryką i szynką

Placki ziemniaczane z papryką i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2078 Ocena: 11367

Dodano:

Odsłon: 1961

Sycące, chrupiące i smaczne placki ziemniaczane na obiad.

Składniki

  • Składniki:
  • Papryka czerwona świeża 1 szt.
  • Ziemniaki 1 kg
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajko 2 szt.
  • Szynka dobrego gatunku 15 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Majeranek ½ łyżeczki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Kwaśna śmietana
  • Olej do smażenia
  • Szczypta papryki ostrej mielonej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zaś drugą połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć z nadmiaru soku na sicie. Cebulę obrać, zetrzeć, dodać do masy ziemniaczanej. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną również w kostkę szynką. Ostudzić, dodać do masy ziemniaczanej, wbić jajka, wsypać mąkę, majeranek i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną dobrze schłodzoną śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń