Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 1578

Dodano:

Odsłon: 528

Nie wiem jak u Was, ale u mnie gdy tylko pojawią się kurki, robi się albo pierogi, albo sos. I dziś chcę Wam pokazać mój ulubiony sos kurkowy, naprawdę łatwiutki, idealny do placków ziemniaczanych, do kopytek czy klusków śląskich, czy nawet do chleba :) ja najbardziej lubię go z plackami ziemniaczanymi :) Taki gęsty, aromatyczny, pachnący lasem i grzybami sos po kolei podbije serca :)

Składniki

  • Placki ziemniaczane:
  • ziemniaki
  • Jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • Na sos:
  • około 250g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku (jeśli nie lubisz, zastąp rozmarynem, też będzie super)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części - jeśli są duże. Mniejsze egzemplarze przekrajamy na pół, a te całkiem malutkie niech zostaną jakie są. Moje były naprawdę duże, więc pokroiłam je na więcej kawałków.
    Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt grubą kostkę.
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki, ziele angielskie, listki laurowe i smażymy chwilkę razem, aż kurki zmniejszą swoją objętość, a woda prawie całkowicie odparuje. Po tym czasie dodajemy szklankę wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

  2. Do dużego kubka wkładamy śmietanę. Dolewamy do niej kilka łyżek grzybowego wywaru z garnka i dokładnie mieszamy. Powtarzamy operację, aż śmietana w kubku będzie rzadka. Wtedy zestawiamy garnek z ognia i wlewamy do niego zawartość kubka, cały czas mieszając.
    Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
    Jeśli uważamy, że sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dolewamy chochelkę sosu, mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, często mieszając i pilnując, by się nie przypaliło. Po kilku minutach sos delikatnie zgęstnieje. Próbujemy jeszcze raz i w razie potrzeby jeszcze troszkę doprawiamy.

    Placki ziemniaczane proszę sobie usmażyć, jakie kto potrafi i lubi :) jeśli nie potrafisz, zajrzyj tu, gdzie pokazuję swoje ulubione placki :)
    Sos podajemy gorący z dowolnym dodatkiem w postaci chleba, placków ziemniaczanych, kopytek czy klusków śląskich. Do każdego z dodatków jest odnośnik w opisie :)

    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń