Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym

Autor: marek123

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 322

Dodano: 11.09.2015

Odsłon: 4186

Jest to proste danie w przygotowaniu a na dodatek spożyjemy troszkę jarzyn

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • wegeta
  • olej do smarzenia
  • Sos:
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka fasolki szparagowej
  • 2 cukinie duże
  • 2 ogórki konserwowe
  • 6-10 pomidorów suchych z oleju
  • papryka ostra
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierwsze co zrobimy to sos. Cukinie ugotujemy na miękko i odcedzimy. Jak nam przestygnie cukinia to połączymy z groszkiem,fasolką szparagową i dodamy przyprawy według własnego smaku. Wszystkie składniki dokładnie zblęndujemy na jednolitą masę a potem dodamy drobno pokrojone pomidory i ogórki. Wszystko dokładnie wymieszamy i odstawimy na 1 godz. aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Jeżeli rozchodzi się o ilość przypraw i jarzyn to zrobimy to według własnego gustu. Teraz myjemy bardzo dokładnie ziemniaki i ścieramy je na drobnych oczkach tarki. ( nie obierając ze skórki). Tak starte ziemniaki odciskamy sok do miseczki. Po 10 min. dolewamy wodę z wyciśniętych ziemniaków a to co zostało na dnie dodajemy do startych ziemniaków. Kroimy drobni cebulę i zarumienimy ją na maśle lub oleju. Dodajemy do startych ziemniaków+ wegetę,sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy placki kartoflane. Upieczone placki układamy na talerz i nakładamy wcześniej przygotowany sos oraz można przyozdobić. Ja to zrobiłem suszonymi pomidorami pokroionymi w cienkie paseczki.
    Podawać na gorąco. SMACZNEGO..........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń