Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z sosem z tzw.krakowiaków(grzyby-koźlarz czerwony)

Placki ziemniaczane z sosem z tzw.krakowiaków(grzyby-koźlarz czerwony)

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 9162

Smaczne,tanie.Wymaga wcześniejszego obcowania z naturą ;) Ps. Dla kompletnych beztalenci

Składniki

  • ziemniaki, 2 kg
  • cebula, 2 sztuki(średnie)
  • jajka, 2
  • sól,pieprz, według uznania(czyli ostrożnie z tym)
  • mąka, 1,5 szklanki
  • krakowiaki, 40 dag(oczyszczone,pokrojone oczywiście)
  • cebulka, 1 sztuka
  • margaryna, 1/3 kostki
  • kucharek, trochę podsypać
  • śmietana, pół małej 18%
  • olej kujawski, najlepiej 1 litr(zostanie na potem)
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,umyć(porządnie).Zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulami.Posolić i popieprzyć do smaku.Dodać jajka. Wymieszać dokładnie. Dodać mąkę i powtórzyć mieszanie ;) Smażyć na rozgrzanym oleju małe porcje nakładane łyżką.

  2. Sos: rozpuścić margarynę i wrzucić poszatkowaną cebulkę.Zeszklić(nie spalić), wrzucić grzyby,trochę kucharka i dusić pod przykryciem aż będą miękkie. Podlać troszkę przegotowaną wodą. Rozrobić 2 łyżki mąki ze śmietaną i wlać to do grzybów. Mieszać trzepaczką żeby się nie zrobiły grudki. Pogotować trochę.

  3. Ps. Położyć usmażone placki na talerz i polać sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchareczki 19 września 2010 milusia1604 czuję się uratowana ;). Krawce też fajnie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczki 19 września 2010 Ot i cała tajemnica Krakowiaki to nie są KROWIAKI Droga Hesiu. Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 17 września 2010 Hesiu!!!.To są KRAKOWIAKI a nie KROWIAKI.W moich stronach w lubuskim mówi się KRAWCE.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 14 września 2010 Krowiakami nazywane są olszówki - krowiak podwinięty - grzyb kiedyś uznawany za jadalny (młode osobniki) dzisiaj za niejadalny ze względu na gromadzenie toksyn (w tym ołowiu). Nie wiem dlaczego tak są nazywane kozaki - wszystko jedno jakie. Dlatego też nie powinno się używać nazw BARDZO miejscowych bo można kogoś wprowadzić w błąd. Po olszówkach mogą wystąpić takie objawy jak mdłości, biegunka, opuchlizna węzłów chłonnych, czyli objawy bardzo niepokojące i prowadzące do ciężkiej choroby.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 sierpnia 2010 Chętnie się poczęstuję tym apetycznym daniem. Pierwszy raz słyszę taką nazwę kozaczków.) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 14 sierpnia 2010 a właśnie dostałam taki sos z grzybkami jeszcze tylko placki usmażę ,pycha.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczki 14 sierpnia 2010 To są kozaki. Są brązowe i czerwone. To taka potoczna Nasza wsiowa nazwa :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 14 sierpnia 2010 A co to są "krakowiaki"? Podgrzybki czy prawdziwki?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 14 sierpnia 2010 W życiu nie słyszłam o "krakowiakach". Czy to są podgrzybki czy prawdziwki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń