Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym

Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2046 Ocena: 10891

Dodano:

Odsłon: 312

Jestem pewna że w kuchni warto eksperymentować, placki wyszły szalenie smaczne.

Składniki

  • Składniki na placki:
  • Ziemniaki 1 kg
  • Jajko 2 szt.
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Sól i pierz do smaku
  • Szynka konserwowa kilka plastrów
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos pieczarkowy:
  • Pieczarki świeże 20 dag
  • Masło 2 łyżki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Mleko 250 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki posiekana 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie placków:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą, dodać resztę składników, przyprawić do smaku i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką ciasto ziemniaczane, zrumienić z jednej strony i położyć plaster szynki, zalać szynkę masą ziemniaczaną. Placek delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć bardzo powoli do zrumienienia.
    Wykonanie sosu:
    Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć na łyżce masła. Drugą łyżkę masła rozpuścić oddzielnie , dodać mąkę, lekko przysmażyć i zaciągnąć zimnym mlekiem, wymieszać z zieleniną i przyprawami do smaku, następnie zagotować i dodać pieczarki. Placki wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń