Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane zapiekane z serem i sosem grzybowym

Placki ziemniaczane zapiekane z serem i sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3574

Dodano:

Odsłon: 16804

Kolejna odsłona placków ziemniaczanych ,,na szybko", tym razem nie zmielonych w blenderze, a przepuszczonych przez sokowirówkę (zbliżam się coraz bardziej do wersji tartej!:) ) z dużą ilością świeżego koperku i świeżą bułką. Placki zapieczone w piekarniku są niebywale chrupiące i smaczne. Można je podawać nie tylko z sosem grzybowym, ale także z gulaszem, sosem koperkowym lub innym ulubionym :-)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 jajka L
  • 1 zmielona świeża bułka
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • olej
  • sos grzybowy: 2 łyżki masła klarowanego
  • 250 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 - 2 szkl wywaru spod grzybów
  • ok 3 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pierz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Suchą część przekładamy do miski, a wodę odstawiamy na ok 5 minut. W tym czasie wytrąci się w niej mąka ziemniaczana, która zagęści nam placki. Do ziemniaków powoli dolewamy wodę. Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta (jak śmietana) pozostałą wodę wylewamy, a ze spodu garnka w którym stała wyskrobujemy łyżką skrobię ziemniaczaną.

  2. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz, a na końcu zmieloną bułkę. Placki ziemniaczane smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.

  3. Grzyby płuczemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle razem z grzybami suszonymi. Gdy puszczą wodę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wodę spod suszonych grzybów i sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

  4. Placki ziemniaczane układamy na blaszce, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 10 minut w 200*C. Przed podaniem polewamy sosem grzybowym i posypujemy posiekanym koperkiem.


    SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń