Do góry

Dodatki Przepis na:

Placki ziemniaczano - buraczane

Placki ziemniaczano - buraczane

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 2025 Ocena: 10501

Dodano: 15.12.2017

Odsłon: 2906

Są pyszne i proste w wykonaniu.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Buraczki ćwikłowe 3 szt.
  • Czosnek 5 ząbków
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka 1 łyżka
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć razem z obranym ziemniakami. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą, sodę oczyszczoną, jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką owalne placuszki, smażyć z obu stron na rumiano. Super smakuje z makrelą w pomidorach, możemy je podać również na Wigilię według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń