Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczano-kukurydziane"
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 313
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 232
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 6311
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 313
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 232
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 6311
Składniki
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce do jarzyn. Starannie odciskamy z soku, który puściły. Płyn zachowujemy, czekamy, aby zawarta w nim skrobia opadła na dno.
Do masy ziemniaczanej dokładamy startą na drobnej tarce cebulę, jajka, sól, pieprz i osad z odstawionego płynu. Starannie mieszamy, dodając obydwie mąki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto, formując placki. Smażymy z obydwu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną, sosem koperkowym lub czosnkowym, sosami ajvar lub relish, z keczupem, majonezem i rzeżuchą. Można także podać je na słodko, np. z cukrem, powidłami lub serkiem waniliowym.
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji około 1,40 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 203 kcal Białko 6,7 g/Tłuszcz 2,7 g/Węglowodany 45 gŹródło: Rewia