Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki gryczano - daktylowe

Placuszki gryczano - daktylowe

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 890 Ocena: 21636

Dodano: 13.04.2018

Odsłon: 10498

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne placuszki z kaszy gryczanej i świeżych daktyli. Placuszki nie zawierają glutenu ani laktozy. Przygotowuje się je bez jajek, mąki oraz mleka. Są świetne jako samodzielne danie lub słodka przekąska energetyczna. Smacznie polecam! :)

Składniki

  • 300 g kaszy gryczanej (niepalonej)
  • 12 świeżych daktyli
  • sok z małej cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy (do smażenia)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy ją 1/2 litra letniej wody i odstawiamy na noc do namaczania. Następnie odcedzamy kaszę, dodajemy do niej miód, sok z cytryny, świeże daktyle (pamiętajmy o usunięciu pestek) oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  2. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.

    Świetnie smakują ze świeżymi owocami i jogurtem greckim.

    W wersji wegańskiej miód możemy zastąpić syropem klonowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellapi 14 kwietnia nietypowe ale jakże smaczne połączenie :) idealne na lunch do szkoły dla dzieci :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 kwietnia Gryczaną zawsze mnie kupisz, choć innymi przepisami też ;)
Gryka w takim połączeniu, to NIEBO, a jak te placki wyglądają tak, jak na focie, to absolutna NIRVANA xD
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń