Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki kokosowe z jabłkiem

Placuszki kokosowe z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 2450

Na śniadanie do kawy lubimy zjeść chrupiące i jeszcze ciepłe placuszki z owocami. Dziś wykorzystałam do nich wiórki kokosowe. Są to placuszki, które na pewno zamaskują miłośnikom kokosu. Możemy ubić też bitą śmietanę z mleka kokosowego, która na pewno wzmocni pyszny kokosowy smak.

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurty naturalnego lub greckiego
  • Pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki razowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 twarde jabłka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
  • Świeże owoce
  • Opcjonalnie mleko kokosowe do ubicia śmietany kokosowej
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce
    Do miski dodać resztę mokrych składników i dokładnie wymieszać
    Obrać dwa jabłka i pokroić w kostkę
    Jabłka dodać do masy

  2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub rzepakowy
    Nakładać dużą łyżką masę i smażyć z 2 stron aż będą rumiane
    Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu
    Podawać jeszcze cieple posypane cukrem pudrem, przybrane świeżymi owocami
    Można też ubić śmietanę z mleka kokosowego i podać jako dodatek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń