Do góry

Dania główne Przepis na:

placuszki z cukini

placuszki z cukini

Autor: tasty-and-fit

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 1671

Dodano: 26.05.2018

Odsłon: 574

Szybkie placki z cukinii z dodatkiem cebulki, czosnku oraz koperku i natki pietruszki. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako obiad. Są smaczne, sycące i nie rozpadają się przy smażeniu . Polecam!

Składniki

  • ok. 300 g cukinii, 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku, 1 jajko
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • natka pietruszki, koperek
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pietruszkę i koperek myjemy i siekamy. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny lub godzinę aby puściła soki. Po tym czasie cukinię odsączamy na sitku lub ściskając mocno w rękach. Im więcej soku odciśniemy tym mniej mąki będziemy musieli dosypać. Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju lub oliwy i smażymy z obu stron na małym lub średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń