Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z cukinii

Przepis dnia 2018-06-07
Placuszki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3641

Dodano:

Odsłon: 6769

Pyszne i zdrowe danie na lekki i szybki obiad na lato. Placuszki z cukinii wspaniale smakują z sosem jogurtowo-koperkowym.

Składniki

  • Mąka pszenna 2 - 3 łyżki
  • Cukinia 3 szt.
  • Cebula 1 szt. (mała)
  • Jajko 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Koperek 1 wiązka
  • Szczypiorek posiekany 1/2 szklanki
  • Pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka
  • Sól 2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • Sos z jogurtu i koperku:
  • Jogurt typu greckiego 200 ml
  • Czosnek 1 ząbek
  • Koperek i szczypiorek siekany po 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • (na około 15 sztuk)
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, odciąć twardy koniec i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię wymieszać z solą i wyłożyć na sito, a po 5 - 10 minutach odcisnąć z powstałego płynu.

  2. Do cukinii dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Następnie wymieszać z jajkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, a także mąką i pieprzem. Jeśli ktoś lubi, aby sól była wyczuwalna, powinien nieco jej dodać. Mąki zbyt dużo nie dodawać, najlepiej usmażyć jeden placuszek na próbę, aby sprawdzić, czy się nie rozpada. Do smażenia nie dodawać również zbyt dużo tłuszczu.

    Masę z cukinii nakładać łyżką, formując małe i niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron, dobrze je przyrumieniając.

  3. Sos jogurtowy z koperkiem:

    Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 czerwca Powiem to otwarcie, placki z cukinii są lepsze niż te ziemniaków :D

A miałem tego nie mówić ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń