Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 27408

Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta soli morskiej
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 15 grudnia 2014 Ha ha ha! Spalone jak z ogniska!kto z interii się nimi zachwycił??? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 20 listopada 2014 Dodaj jeszcze startą cebulę i góralskie moskole gotowe. Sposób smażenia do wyboru, można tak jak Ty albo obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu, unikniesz przypalenia.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 listopada 2014 Są pyszne,robiłem,ale Tobie coś się przypaliły?:):):)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń