Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z gotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej

Placuszki z gotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48369

Dodano:

Odsłon: 1561

Pyszne i mięciutkie placuszki ziemniaczane, których smak podkręca dodatek kiszonej kapusty. Najlepiej smakują polane aromatycznym, gęstym sosem, który powstał z połączenia pysznego, łagodnego ketchupu Kotlin, świeżego mięsa mielonego i zielonych warzyw. Polecam.

Składniki

  • ziemniaki 5 sztuk
  • kapusta kiszona 300 g
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • sos:
  • mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 500 g
  • papryka zielona 1 sztuka
  • cebula (duża) 1/2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • cukinia (mała) 1 sztuka
  • ketchup łagodny firmy Kotlin 1 opakowanie (430 g)
  • woda 1/2 szklanki
  • smalec 2 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony, wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • mąka pszenna do panierowania 1/2 szklanki
  • olej do smażenia 250 ml
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia.
    Masa ziemniaków po ugotowaniu to około 700 g. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno siekamy, łączymy z wystudzonymi zimniakami, dodajemy jajko i mąkę. Masę wyrabiamy dłońmi do momentu, gdy będzie jednolita i gładka. Formujemy okrągłe kotleciki, o grubości około 2 cm, obtaczamy w mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Z każdej strony smażymy około 3 minuty.

  2. Sos: Cebulę i cukinię obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawy. Całość smażymy 10 minut. Następnie wlewamy ketchup i 1/2 szklanki wody. Sos gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Gorące placuszki podajemy polane sosem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń