Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki z miodem i borówkami - bez drożdży

Placuszki z miodem i borówkami - bez drożdży

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3089

Dodano:

Odsłon: 6043

Coś na szybko. Placuszki z powodzeniem można jeść cały rok, jednak podane w takiej wersji najlepiej jeść latem. Polecam! Jeden z prostszych przepisów.

Składniki

  • 400 g kefiru, ewentualnie maślanki (duży kubek)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • plasterki jabłek i cynamon (opcjonalnie)
  • kilka łyżek miody płynnego lub syropy klonowego
  • 25 dag borówek amerykańskich (ewentualnie jagód, jeżyn, malin)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce umieszczamy kefir, cukier, jajko, sól i mieszamy trzepaczką. Mąkę przesiewamy z sodą i stopniowo dodajemy do masy. Na patelni podgrzewamy tłuszcz 1 - 1,5 cm i smażymy na średnim ogniu placuszki z obu stron. Jeżeli chcemy dodać jabłka, zanurzamy je w smażącym cieście i lekko smarujemy cienką warstwą ciasta z drugiej strony przed odwróceniem. Po upieczeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Najsmaczniejsze będą podane jeszcze lekko ciepłe.

  2. Polewamy placki płynnym miodem i obsypujemy borówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń