Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z płatków najlepsze na świecie

Placuszki z płatków najlepsze na świecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 2971

Dodano:

Odsłon: 2266

Fermentowane płatki oraz świeże warzywa powodują, że danie jest lekkie i łatwostrawne, nie obciąża układu pokarmowego. Można też spróbować upiec je na blasze wyłożonej papierem ( w gorącym piekarniku), wtedy będą delikatniejsze i mniej kaloryczne. Dodatek różnych surówek i kiszonek czyni ten obiad jeszcze zdrowszą propozycją. Spróbujcie koniecznie, smacznego!

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich, można uzyć bezglutenowych
  • nieco ponad 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka aktywnego zakwasu chlebowego
  • odcedzone i odciśnięte płatki (wodę można zachować do zakwaszenia następnej porcji płatków)
  • 1 spora marchew obrana i starta na dużych oczkach tarki
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 roztrzepane jajka
  • przyprawy – pieprz, sól, ulubione zioła, co kto ma i lubi – użyłam własnoręcznie ususzonego majeranku, bluszczyku kurdybanka i t
  • olej do smażenia – niewiele, wystarczy cienka warstwa na patelni
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw trzeba zrobić fermentowane płatki. Trzy pierwsze wymienione składniki (płatki, woda, zakwas) zmieszać w misce, nakryć folią i pozostawić na blacie na całą noc. W tym czasie płatki powinny sfermentować i uzyskać lekko kwaskowy smak, staną się też o wiele lżej strawne, a ich składniki – łatwiej przyswajalne. Tak przygotowane płatki można zjeść z dodatkiem owoców i jogurtu lub kefiru, albo wstawić do lodówki i zapomnieć o nich na około 3 dni (można dłużej, można krócej). A po odkryciu miseczki w lodówce zrobić z nich na przykład placki.

  2. Fermentujące płatki są lżej strawne, a z wyglądu można je poznać po tym, że "bąbelkują".

  3. Fermentowane płatki wylać na sito i w miarę dokładnie wycisnąć łyżką. Wrzucić ponownie do miseczki (wodę można zachować do zakwaszenia następnej porcji płatków).

  4. Dodać rozdrobnione warzywa (marchew, cebulę, czosnek, natkę).

  5. Jajka roztrzepać i wymieszać z przyprawami i ziołami.

  6. Soli wystarczy płaska łyżeczka. Wlać do miski z płatkami i wymieszać dokładnie.

  7. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzaną patelnię z cieniutką warstewką oleju, rozpłaszczać lekko i smażyć z obu stron ...

  8. ... na rumiano.

  9. Podawać z porcją sałatek, kiszonek, surówek. Można dodać kleks gęstego jogurtu, śmietany albo sosu czosnkowego, a nawet keczupu, ale placuszki z płatków mają na tyle wyrazisty smak, że mnie smakują najbardziej bez tych wszystkich kleksów.

  10. Placki są wprawdzie smażone, ale nie piją tłuszczu, dlatego wystarczy naprawdę cieniutka warstwa oleju. Najlepiej użyć dobrej jakości rzepakowego albo kokosowego. A fermentowane płatki oraz świeże warzywa powodują, że danie jest lekkie i łatwostrawne, nie obciąża układu pokarmowego. Można też spróbować upiec je na blasze wyłożonej papierem ( w gorącym piekarniku), wtedy będą delikatniejsze i mniej kaloryczne. Dodatek różnych surówek i kiszonek czyni ten obiad jeszcze zdrowszą propozycją. Spróbujcie koniecznie, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń