Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki z wiśniami i sosem jogurtowym.

Placuszki z wiśniami i sosem jogurtowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 500

Dodano:

Odsłon: 136

Na podwieczorek polecam przygotować placuszki z wiśniami. Bardzo mięciutkie i bardzo pyszne. Pięknie pachną wiśniami, a końcu mamy na nie sezon, więc warto je przygotować. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wydrylowanych
  • Sos:
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i chwilkę miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i stopniowo wlewając mleko miksujemy na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, dlatego mleko dodajemy stopniowo. Na koniec dodajemy wydrążone i odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Delikatnie mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.

  3. Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

  4. Wiśnie miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do jogurtu, dodajemy cukru pudru do smaku i dokładnie mieszamy.

  5. Placuszki podajemy polane sosem. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi około 16 sztuk placuszków.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń