Do góry

Dania główne Przepis na:

Plastry wieprzowe przekładane młodą kapustą

Plastry wieprzowe przekładane młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 16123

Dodano:

Odsłon: 1390

Pyszne, aromatycznie i soczyste danie. Idealne na niedzielny obiad.

Składniki

  • 50 dag łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwi (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w około centymetrowe plastry. Dodajemy przyprawy i dokładnie obtaczamy w nich mięso.

  2. Kapustę kroimy w plastry, a następnie każdy plaster na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżeczką masła. W tak przygotowanym naczyniu układamy na przemian plastrami mięso i kapustę.

  3. Na wierzchu przekładańca mięsno - kapuścianego układamy pokrojone w plastry masło.

  4. Tak przygotowane mięso z kapustą przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 60-70 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń