Do góry

Desery Przepis na:

Plecionka karmelowa z orzechami - przepis

Plecionka karmelowa z orzechami - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 6148

Wygląda trochę jak chałka, ale smakuje o wiele lepiej.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 g suchych drożdży ( 20 g świeżych )
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80g masła, roztopionego
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • szklanka drobno pokrojonych orzeszków np. laskowych lub włsokich
  • jajko do posmarowania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ilość: 2 plecionki

  2. W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę. Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nie przekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało. Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min, do zbrązowienia skórki. Smacznego.

  3. Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej należy zrobić rozczyn.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń