Do góry

Desery Przepis na:

Plecionka z marcepanem

Plecionka z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Plecionka z marcepanem"

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 20 dag cukru
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko do posmarowania 25 dag marcepana
  • po 5 dag kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy
  • rodzynek oraz posiekanych migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.

  2. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj masło. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Do miski z ciastem dodaj migdały, rodzynki i kandyzowane skórki. Zagnieć ponownie ciasto, odstaw je na 20 min, by podrosło. Marcepan rozetrzyj i uformuj z niego wałeczki o długości ok. 25 cm.

  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na placek o śr. ok. 25 cm. Na środku każdego ułóż marcepanowy wałek. Zwiń ciasto.

  5. Rulony spleć ze sobą, tak by przypominały warkocze. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Warkocz posmaruj jajkiem. Piecz 45 min w 175 st. Wystudź, przed podaniem ew. posyp cukrem pudem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń