Do góry

Przekąski Przepis na:

Plecionki z parówką do piwa.

Plecionki z parówką do piwa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1000 Ocena: 9748

Dodano:

Odsłon: 7916

Zaplatane parówki w cieście drożdżowym, idealna przekąska kibica do piwa.

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
  • mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
  • 3 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • parówki (pokrojone w 2 cm kawałki)
  • jajko do posmarowania
  • Sól
  • czarnuszka do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  2. Wykonanie plecionek:

    Z ciasta wałkujemy placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy z niego pasek o szerokości 2,5-3 cm, długości 40 cm. Składamy go tak żeby powstały 2 końcówki po 20 cm. Do każdego warkocza będziemy zaplatać kawałki 2 cm parówek. Parówki zaplatamy w paski ciasta na krzyż, końcówki pasków ściskamy palcami. Zaplecione kawałki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdą plecionkę jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.


  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń