Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 2854

Tego ciasta chyba nie muszę zachwalać ;) Robiła je moja mama i babcia – proste ciasto, z dodatkiem domowych powideł jest po prostu pyszne :)

Składniki

  • Margaryna - 250 g
  • Jajka - 4 szt.
  • Mąka - 3 szkl.
  • Śmietana - 1-2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 2/3 szkl. + 2 łyżki
  • Kakao - 2 łyżki
  • Dżem lub powidła - śliwkowe lub z czarnej porzeczki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, śmietaną i 4 żółtkami. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną z nich zagniatamy z kakao. Każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika by stwardniały.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można piec w prostokątnej lub kwadratowej. Ja upiekłam w kwadratowej o boku 25 cm - bo lubię wyższe ciasto ) ścieramy na tarce o grubych oczkach 1 część białego ciasta, na to wykładamy powidła lub dżem, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę z 4 białek z dodatkiem 3/4 szkl. cukru, a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń