Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor: Asia1999

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 34

Dodano: 18.01.2010

Odsłon: 3129

Moje ulubione ciasto :)

Składniki

  • 6 jaj ( żółtka do ciasta )
  • 1/2 szklanki cukru ( do ciasta )
  • niepełne 4 szklanki mąki
  • 1 ½ k. margaryny
  • 2 ½ łyżeczki proszu do pieczenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć, dodać mąkę, a na końcu proszek i kakao.

  2. Ciasto podzielić na trzy części i przełożyć marmoladą i pianą z ubitych białek ( z 1 ½ szkl. cukru ).

  3. Posypać utartym ciastem. Piec ok. 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewka123 13 marca 2010 Do piany z białek można dodać wiórka kokosowe, będzie smaczniejsze, a marmoladę zastąpić smażonymi jabłkami. Do ostatniego ciasta (ścieranego na tarce) dodaję kakao - jest wówczas efekt kolorystyczny. PYCHOTA!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 21 stycznia 2010 Ja dodaję do piany z białek posiekane orzechy włoskie,ile?jak kto lubi,może być np.szklanka.proszę spróbować w tej wersji,ciasto może być też bez kakao,lub spód biały a wierzch ciemny lub odwrotnie.Oczywiście orzechy dajemy po ubiciu piany,jak jest już sztywna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń