Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor: sapalka87

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 34

Dodano: 29.04.2012

Odsłon: 25554

tanie, szybkie w przygotowaniu, niesamowicie pyszne

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. zimne masło należy posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, 5 żółtkami oraz szczyptą soli. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 3 kule. jedną z tych części należy zagnieść z 2 łyżkami kakao. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażalnika do stwardnienia (ok. 30 min.

  2. 5 białek ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2/3 szklanki cukru.

  3. schłodzone ciasto - kulę jasną zetrzeć na tarce na dno formy (forma nieduża wymiary ok 20cm x 30cm), następnie posmarować dżemem porzeczkowym i zetrzeć na to na tarce kulę ciemną, wyłożyć na to ubitą z białek pianę, a na wierzch zetrzeć ostatnią kulę ciasta.

  4. piec 40 minut w 175stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Miszelka 23 maja 2012 świetny przepis! nie mogłam sie powstrzymać i zjadłam juz kawałek na ciepło:-) Jutro zagości ciacho na imieninach w pracy. polecam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 30 kwietnia 2012 ja robię inaczej - jasne ciasto w całości rozkładam na dno blaszki - smaruje dżemem lub wysypuje wiśnie z syropu (1 duży lub dwa małe słoiki) jak mam orzechy to posypuję jeszcze orzechami - na to ubita piana z białek - i na to ścieram zmrożone (aby łatwiej było go ścierać) ciemne ciasto - ale pleśniak jaki by nie był i tak zawsze pyszny ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 30 kwietnia 2012 Bardzo dobry i szybki przepis na pleśniaka. Ponieważ ciasto kruche jest ścierane na tarce, można je przygotować dużo wcześniej /poprzedniego dnia/ i przechować w zamrażalniku, a potem wykonanie jest już szybkie. Biorę przepis do ulubionych i pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń