Do góry

Przekąski Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor: KasiaAsia

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 254

Dodano: 06.02.2013

Odsłon: 5889

Dla kogoś kto lubi suche ciasta i nie przepada za dżemem w cieście.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i margaryna, żółtka, 2 łyżki cukru, szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Jak będzie za suche, dodać trochę śmietany. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Dwie jasne wsadzić do osobnych woreczków. Do jednej dodać łyżkę kakao i łyżkę śmietany, wyrobić brązowe ciasto. Wsadzić do osobnego woreczka. Wszystkie trzy woreczki wsadzić do zamrażalnika na kilka godzin alby stwardniało.

  2. Białka ubić na sztywno, dodając powoli 2/3 szklanki cukru.

  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw zetrzeć jedną jasną część ciasta na dużych łezkach. Rozsypać na całej powierzchni blachy. Następnie zetrzeć ciemną część ciasta. Także rozsypać na całej powierzchni, na jasnym cieście.

  4. Następnie łyżką położyć ubitą pianę z białek, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni blachy.

  5. I na końcu na tą pianę zetrzeć ostatni kawałek jasnego ciasta i delikatnie po pianie rozsypać, na całej powierzchni blachy. Ja zawsze ścieram ciasto na talerz, a następnie delikatnie rozsypuję na blasze.

  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut.

  7. Polecam sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy w środku jest upieczone. Wbić go w środek, i jak po wyciągnięciu będzie wilgotny to jeszcze piec. Ja piekę zawsze w temperaturze 160-170 stopni, bo nie jestem pewna piekarnika, piecze się trochę dłużej ale się nie przypala.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 24 lutego 2013 Faktycznie,czegoś tak smętnego dawno nie widziałam ! Pleśniak bez owoców ? Niezły zamulacz....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KasiaAsia 06 lutego 2013 helen4, ale ja nie lubię owoców w cieście, nie lubię konfitur w cieście, nie lubię dżemów w cieście. Nie cierpię ich smaku. I wydaje mi się że NIEKONIECZNIE muszę dodawać to do ciasta skoro tego nie chcę. A chyba podając taki przepis nie zmuszam nikogo do robienia dokładnie takiego ciasta. Jak się komuś taki przepis nie podoba to może sobie w necie poszukać innego przepisu na pleśniak!~
I nie sprowadzaj każdego do jednego garnka pt. niedoświadczone. Nie znasz mnie to mnie nie oceniaj!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 06 lutego 2013 a gdzie owoce? koniecznie dodajemy!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 06 lutego 2013 uwielbiam to ciasto!!!! latem z czarną porzeczką,zimą z jabłkami i zapewniam, że nie jest suche!!!!!!!!!!! polecam młodym niedoświadczonym, zawsze się udaje!!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń