Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak kakaowy

Pleśniak kakaowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 452 Ocena: 6664

Dodano:

Odsłon: 495

Pleśniak to pyszne ciasto, każdy wie :) Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, i słodkiej bezy.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • 4 jajka
  • masło lub margaryna 200 g
  • cukier 150 g
  • kakao 2 czubate łyżki
  • szczypta soli
  • kwaskowy dżem wiśniowy z owocami
  • orzechy kilkanaście sztuk
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszka 24 X 32 cm.
    Orzechy drobno posiekać.
    Zimne masło posiekać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać żółtka.
    Białka odłożyć do lodówki.
    Szybko zagnieść ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). Uformować 2 większe kule 1 mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na około 60 minut.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier , cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu wiśniowego.
    Mi tym razem zabrakło dżemu, częściowo dodałam powidła i szczerze tego odradzam.
    .

  2. Na to zetrzeć drugą większą część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, mniejszą część ciasta i posypać orzechami.


  3. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 º C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń