Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z bananami

Pleśniak z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2860

Dodano:

Odsłon: 5599

Pleśniak zawsze piekłam z jabłkami, tym razem dałam banany.Przepis się sprawdził.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 żółtek -3 łyżki cukru -250 g. masła
  • -1 łyżka smalcu -4 szklanki mąki
  • -3 łyżeczki proszku do piecz. -1 łyżka kakao
  • NADZIENIE:
  • -1 słoiczek powideł-tu węgierkowe- 280g. -ok.7 bananów
  • BEZA:
  • -5 białek -1 szklanka cukru -1 kisiel tu wiśniowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować żółtka z cukrem i tłuszczem.
    Przesiać mąkę, z proszkiem i zmiksować na kruszonkę.
    Podzielić na 4 części.
    Dwie części ciasta zagnieść i wyłożyć na blaszkę 25x42. (z papierem do pieczenia).Można rozwałkować, ja uklepuję.
    Do trzeciej części,dodać kakao i rozkruszyć. Czwartą pozostawić w formie kruszonki.

  2. powidła-Na ciasto w blaszce, rozsmarować powidła.
    Rozkruszyć ciemne ciasto.

  3. Poukładać obrane i pokrojone banany w plasterkach.

  4. beza-Ubić białka ze szczyptą soli, potem cukrem.
    Do białek przesiać kisiel i wymieszać.
    Bezę wyłożyć na banany.
    Na górę pokruszyć ostatnie ciasto.

  5. Piec ok.60 min.w 175*.
    Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń