Do góry

Desery Przepis na:

pleśniawka (pleśniak)

pleśniawka (pleśniak)

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 127

Dodano:

Odsłon: 24340

Placek nie wymaga zdolności kulinarnych, po za tym jest tani i baaardzo smaczny.... Pleśniawka to ciasto mojego dzieciństwa.... :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Należy oddzielić żółtka od białek. Do miski wlać żółtka, dodać rozdrobnioną miękką margarynę,mąkę wymieszaną z pr. do pieczenie i 50gr. cukru. Wyrobić ciasto po czym podzielić je na trzy części.Dodam że jest dość miękkie.

  2. Pierwszą część ciasta należy wyłożyć na blaszkę o średnicy ok 20 na 30cm.na nią wyłożyć marmoladę, następnie drugą część ciasta uprzednio wymieszaną z kakao, na to białka ubite z resztą cukru i na to trzecią część ciasta rozdrobnić i poukładać.

  3. Piec w temp. 180 stopni ok 45minut. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natasza 06 grudnia 2011 jak ja robię pleśniaka to wygląda on dokładnie jak spleśniałe rozdeptane ciacho .... twoje wygląda jak ,,książe pleśniak,, wręcz smakowicie ...pozdrawiam no i do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 06 sierpnia 2010 Pieczenie nie jest moją mocną stroną, dlatego uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy dające super efekt :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KaFForKa 18 marca 2010 w tym przepisie piana - właśnie wygląda to jak pleśń
i dlatego posiada tę nazwę =]

żeby nie opadała dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasikzaki 18 marca 2010 Kassias, jak widać na zdjęciu piana nie opadła jest tej samej wysokości co ciasto. Nie można skracać czasu pieczenia bo pina musi trochę wyschnąć wtedy nie opadnie, jeśli zauważysz podczas pieczenia że za szybko nabiera kolorów należy trochę skręcić temperaturę.
pozdr

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasikzaki 07 marca 2010 Nigdy nie próbowałam z owocami ale muszę to zrobić. Jako dziecko znałam tylko taką wersję z marmoladą bo byłam strasznym niejadkiem i mama robiła bez owoców żebym chociaż zjadła :) No i chyba dlatego to było moje ulubione ciasto :)
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 07 marca 2010 ja znam to ciasto pod nazwą pleśniak lub skubaniec, tyle, ze nie dodaję marmolady, tylko różne owoce (wiśnie, czereśnie, jabłka lub gruszki) jest naprawdę bardzo dobry :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 06 marca 2010 Ciasto wygląda naprawdę pysznie, miałam okazję próbować i polecam wszystkim. Tyle, że nazwa jest trochę zniechęcająca ;I

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń