Do góry

Dania główne Przepis na:

Pljeskavica - bałkańskie hamburgery/mielone

Przepis dnia 2013-05-02
Pljeskavica - bałkańskie hamburgery/mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 20358

Szybkie

Składniki

  • mięso mielone pół na pół, 500 gr
  • cebula, 1 srednia
  • sól
  • czerwona papryka mielona słodka
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone powinno być pol na pol, czyli wieprzowo-wolowe. I najlepiej, jesli jest swiezo zmielone u rzeznika. Od jakosci zalezy rowniez i smak:)

  2. Do miesa wrzucamy pokrojona w kostke cebule, solimy,pieprzymy i dodajemy ok lyzeczke papryki slodkiej mielonej. Wyrabiamy mieso reka. Wstawiamy do lodowki na 30 min.

  3. Po wyjeciu z lodowki od razu formujemy kotlety, nie grubsze niz ok 1 cm, max 1.5. Jesli cebula odpada, nie szkodzi:) Najlepiej wrzucac kotlety na grill, jesli nie ma takiej mozliwosci, to na patelnie grillowa, z rowkami, bez tluszczu! Nie martwmy sie, iz sie przypala, poniewaz mieso samo w sobie ma tluszcz. Smazymy na zloto-brazowo, ale nie za dlugo, by nie byly za suche. Najlepiej pozwolic kotletom odpoczac, np na talerzu, ok 3 min. Podawac z sosami, np tzatziki, czosnkowym, salsa. Dla dzieci warto dorzucic frytki:) P.S. Zdjecie nie jest moje, ale wyglada podobnie, tylko u mnie jest tzatziki obok:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biancorossa 05 marca 2011 mam wrażenie,ze Twoje zdjęcie ma zdolność przenoszenia smakowitych zapachów:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń