Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Podhalańska kołatanka"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 452
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32629
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 112
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 452
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32629
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 112
Składniki
Brukiew obierz i umyj. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj tak długo, aż będzie miękka. Odcedź, a gdy ostygnie – pokrój ją w słupki.
Kaszę płucz w zimnej wodzie, po czym zalej w rondlu małą ilością zimnej wody. Osól i zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj, gdyż kasza lubi kipieć.
Kiedy kasza pochłonie cały płyn, ponownie dolej wodę, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min. Od czasu do czasu zamieszaj. W miarę potrzeby dolewaj po odrobinie wody. Ugotowana kasza powinna być nieco kleista.
Przestudzoną kaszę wymieszaj z brukwią i miodem. Przełóż do miseczek i udekoruj listkami mięty lub melisy.
Warto wiedzieć: brukiew smakiem przypomina kalarepkę z nutą rzodkiewki. Jest wyjątkowo sycąca i niskokaloryczna. Brukiew wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i tarczycy, wspiera odporność organizmu, wzmacnia też paznokcie i włosy.
Można ją jeść na surowo, można też gotować, piec, dusić, nawet kisić. Doskonale smakuje jako surówka do mięsa oraz duszona z dodatkiem masła.
<strong>: 45 minut. Porcja: 175 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie