Do góry

Dania główne Przepis na:

Podpiekane pory w szynce i serze

Podpiekane pory w szynce i serze

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 3963

Dodano: 16.04.2012

Odsłon: 7928

Dla miłośników pora i aromatycznych potraw

Składniki

  • pory (białe części), ilość porów zależy od ilości osób:)
  • ziemniaki, ilość wg.uznania
  • plastry zółtego sera, tyle plastrów ile porów
  • plastry szynki (u mnie ogonówka), 2 x tyle ile porów
  • kminek mielony, wg uznania
  • tymianek suszony, wg uznania
  • mleko
  • sól
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Następnie dusimy z mlekiem(ilość wg uznania) i dodajemy mielony kminek.Mieszamy i wykładamy na żaroodporne naczynie.

  2. Pory obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10-15 min.odsączamy z nadmiaru wody i przestudzamy.

  3. Każdego pora owijamy w plaster szynki,potem w plaster sera i znów w plaster szynki.

  4. Tak owinięte pory układamy na ziemniakach jeden przy drugim i posypujemy suszonym tymiankiem.

  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180-200 st na ok 15-20 min Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 kwietnia 2012 Super danie ,pięknie wygląda i jak widzę nadaje się na najbardziej wykfintne przyjęcie.Gratuluję pomysłu, oczywiście zabieram do ulubionych .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nessie_s 17 kwietnia 2012 A mam taką chrapkę na por - już wiem co dziś zrobię ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 16 kwietnia 2012 wow wygląda super, aż mi zapachniało tymi porami ;p uwielbiam por szynke i ser! ale ziemniaki... ;/ hmmm muszę pomyśleć czym by je zastąpić , poza tym przepis super :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń