Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia z kurczaka po amerykańsku

Podudzia z kurczaka po amerykańsku

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1756 Ocena: 40385

Dodano: 02.05.2018

Odsłon: 4566

W zasadzie pojęcia nie mamy skąd ta nazwa wzięła się. Jesteśmy w posiadaniu przepisów z koła gospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta!

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki ketchupu np Folwark
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

    Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierwszej fazie 30 min w temperaturze 200°C na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze, bez przykrycia, w termoobiegu.

    Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i maślaki w zalewie <3

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 05 maja Proste i fantystyczne. Tez mysle, ze nazwa wziela sie po prostu stad, ze Amerykanie rzeczywiscie czesto marynuja mieso równiez w ketchupie, jest on podstawowym skladnikiem prawie kazdej marynaty do barbecue. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fram 03 maja spox, będziemy testować po majówce, tylko skąd ten folwark wytrzasnąć? ;-) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń