Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzie z indyka na zielono

Podudzie z indyka na zielono

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 380

Dodano:

Odsłon: 642

Indyk jak wiadomo jest zdrowym mięsem. W tej wersji jest jeszcze bardziej zdrowszy i dietetyczny.

Składniki

  • Podudzie z Indyka
  • Liście bazylii
  • Natka pietruszki
  • Natka koperku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok 1 cm plasterek imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Garść czerwonych ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • Sól
  • papryczka chili
  • kilka ziarenek kolendry
1-2 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Garść liści bazylii, koperek i pietruszkę przełożyć do blendera. Dodać czosnek , imbir i oliwę z oliwek.
    Wszystko zmielić dodając powoli wody - można dodawać oliwę z oliwek ja natomiast chciałam aby danie było możliwie jak najbardziej zdrowe.

  2. W moździerzu zmiażdżyć ziarna kolendry, pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy z solą, pieprzem cytrynowym i chili.

  3. przyprawy dodać do blendera i wszystko razem zmiksować jeszcze przez 2 minuty.
    Przygotowaną zalewą polać mięso i wstawić do lodówki. Marynować min godzinę.

  4. Udko wraz z marynatą przełożyć do woreczka do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 40-60 minut.

  5. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń