Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Poduszeczki z serem"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32589
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 940
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 339
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32589
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 940
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 339
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej 24 dag mąki, wsyp, sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz, posiekaj nożem. Na koniec dodaj miód oraz wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.
Do miski włóż ser, dodaj żółtka oraz cukier, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do serka wraz ze skórką z cytryny, delikatnie wymieszaj.
Stolnicę lub blat posyp pozostałą mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Szklaneczką lub foremką wytnij kółka (16 sztuk). Na połowie kółek rozłóż nadzienie serowe.
Przykryj pozostałymi krążkami ciasta i dokładnie zlep brzegi ciasta, dociskając je lekko widelcem. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C do lekkiego zrumienienia.
Wystudź w uchylonym piekarniku. Przełóż na talerz lub półmisek, oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie