Dania główne Przepis na:
Polędwica cielęca z cytryną z piankami „Chamallows Barbecue”

Składniki
- 200g cielęciny pokrojonej w nieduże kawałki
- 200 g warzyw (por, seler, cebula, pieczarki, marchew)
- 150 ml śmietany 22%
- pół kieliszka białego wina
- skórka otarta z cytryny
- pianki
- olej
- pieprz i sól do smaku
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Warzywa – pora, selera, cebulę i marchewkę - siekamy w kostki i obsmażamy na patelni na oleju. Po kilku minutach przesmażone warzywa polewamy białym winem. Następnie, cały czas mieszając, powoli dodajemy śmietanę.
-
Kawałki mięsa lekko ubijamy, tak żeby przybrały formę małych kotlecików. Układamy je na patelni, następnie przykrywamy warzywami i polewamy sosem. Smażymy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
W międzyczasie pianki układamy na brytfance i wkładamy na 2 minuty do rozgrzanego piekarnika.
-
Kiedy mięso jest już gotowe układamy je na talerzu, przykrywając pierzynką z warzyw. Całość posypujemy skórką otartą z cytryny.
Komentarze do przepisu (0)