Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką w sosie musztardowym

Polędwica wieprzowa nadziewana śliwką w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4500

Dodano:

Odsłon: 4176

Polędwica wieprzowa ach ta polędwica ... chciałem ją zrobić tylko w sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie.

Składniki

  • ---- Składniki (polędwica) : ----
  • 1 polędwica wieprzowa
  • kilka śliwek kalifornijskich
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • łyżka masła klarowanego
  • ---- Składniki (marynata) : ----
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • łyżka musztardy d'jon
  • łyżka miodu
  • łyżeczka przyprawa do wieprzowiny
  • ---- Składniki (sos): ----
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany
  • kostka rosołowa drobiowa
  • sól (morska)
  • 2 łyżki kaparów
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną z błon polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki i całość zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym.
    Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum 30 do lodówki.

    W między czasie zrób sos. Na odrobinie oleju podsmaż na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebule i starty czosnek. Dodaj 2 łyżki kaparów i łyżką musztardy francuskiej, wymieszaj i po chwili zalej szklanką bulionu (1 kostka rosołowa na 1 szklankę). Zagotuj i dodaj 5-6 łyżek słodkiej śmietany. Co chwilę mieszając zredukuj do lekko gęstej konsystencji.

    Na patelni mocno rozgrzej łyżkę masła klarowanego i obsmaż z każdej strony polędwicę do pierwszych rumianych śladów, przełóż do formy lub blachy do zapiekania, polej z góry resztą marynaty i włóż do piekarnika rozgrzanego na 190-200 oC na 18-20 minut.
    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i pozostaw na 5 minut alby polędwica "odpoczęła".

    Na talerz nałóż łyżką sos musztardowy, na każdą z tych łyżek sosu połóż 2 cm plaster polędwicy, poprósz solą i pieprzem, ozdób natką pietruszki.

    Więcej, bo aż 14 zdjęć z etapów przygotowania polędwiczki do zobaczenia na blogu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń