Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica z dorsza z warzywami

Polędwica z dorsza z warzywami

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1219

Dodano: 03.05.2018

Odsłon: 86

Delikatna polędwica z dorsza podana z kolorowymi warzywami pięknie wygląda, a jednocześnie pysznie smakuje.

Składniki

  • 1 kg polędwicy z dorsza sól ziołowa pieprz czarny skórka z cytryny
  • warzywa:
  • 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurku
  • 200 g mini marchewki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • łyżka masła
  • sól ziołowa
  • lubczyk
  • listki młodych pokrzyw
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

    Na maśle podsmażamy marchewki, lekko solimy, podlewamy 100 ml wody i dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Do marchewki dodajemy pokrojonego selera naciowego, pokrojone w talarki ziemniaki i groszek. Doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy ziołami. Wyłączamy ogień. Warzywa zostawiamy pod przykryciem na gorącej patelni.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim podduszone warzywa.
    Na warzywach układamy kawałki ryby. Całość podlewamy wodą lub bulionem warzywnym (100-150ml). Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach przez 30-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 05 maja i to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń