Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica z kapustą

Polędwica z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 2843

Dodano:

Odsłon: 341

Potrawa zainspirowana kuchnia hiszpanska. Cos w rodzaju golabków, ale z naszymi golabkami ma niewiele wspólnego. Farsz stanowia cienki plat poledwicy i dwie typowo hiszpanskie kielbasy, które sa wprawdzie równiez dostepne w Polsce, ale stosunkowo drogie. Mozna jednak uzyc metki wieprzowej i czarnej kiszki lódzkiej, nie tracac przy tym zbytnio walorów smakowych potrawy. Dodanie rodzynek i orzeszków piniowych to juz kwestia smaku.

Składniki

  • liscie kapusty (najlepiej wloskiej)
  • 6 f platów poledwicy wieprzowej (max. 1 cm grubosci)
  • 3 aromatyczne pomidory
  • kawalek wieprzowej metki (w oryginale - sobrasada)
  • ok. 20 cm kiszki lódzkiej, czarnej (w oryginale - butifarra)
  • 1 dymka
  • rodzynki
  • garsc orzeszków piiniowych
  • maka, sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kilka slów o skladnikach.

    Jak wspominalam, jest to potrawa hiszpanska, z Majorki, wiec jej skladnikami sa typowo majorkanskie produkty wyrózniajace sie wyjatkowym smakiem i aromatem.
    Po raz pierwszy przyrzadzalam ja wlasnie na Majorce i zachwycila mnie smakiem, bo nic nie zastapi pikantnej sobrasady i butifarry, pomidorów ramallet, a nawet tamtejszej wloskiej kapusty, która jest bardziej gladka, niz nasze, ale przyrzadzana juz w domu z metka wieprzowa i ekologicznie hodowanymi pomidorami miala równie interesujacy smak.

  2. Danie przygotowujemy podobnie jak golabki.
    Wybieramy do kazdej porcji miesa jeden duzy lisc kapusty, myjemy go i osuszamy papierowym recznikiem.
    Nastepnie blanszujemy wszystkie liscie 2-3 minuty (musza byc jeszcze chrupiace)
    Mieso doprawiamy pieprzem
    Na kazdy lisc ukladamy porcje miesa, dwa kawalki metki i 2-3 plasterki czarnej kiszki.
    Zawijamy liscie, przewiazujemy je sznurkiem do gotowania i obtaczamy w mace.
    Smazymy "golabki" na oleju ze wszystkich stron do zlotego koloru.

    Nastepnie przygotowujemy sos.
    Kroimy dymke, pomidory obieramy i siekamy a nastepnie smazymy je w malej ilosci oleju.
    Pod koniec dodajemy rodzynki, nastepnie "golabki" i tyle wody, aby je prawie zakryla.

    Wszystko gotujemy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy.
    Doprawiamy sola wedlug uznania.
    Serwujemy z ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń