Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwice z dorsza duszone w warzywach.

Polędwice z dorsza duszone w warzywach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11270

Dodano:

Odsłon: 318

Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Polecam jako przystawkę z pieczywem.

Składniki

  • polędwica z dorsza 50 dag
  • marchew 1 szt
  • Włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • cebula 2 szt.
  • pomidory krojone 1 puszka
  • Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka do smaku
  • papryka mielona słodka 3 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryby rozmrażamy na sicie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew ścieramy przez duże oczka, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor.

  2. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, pomidory krojone, liście laurowe, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami do smaku. Jak warzywa będą miękkie kończymy duszenie.

  3. Do pojemnika wkładamy uduszone warzywa, warstwę usmażonej ryby.

  4. Całość przykrywamy pozostałą częścią uduszonych warzyw. Po ostudzeniu wkładamy pojemnik do lodówki.

  5. Podajemy jako zimną przystawkę z pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń