Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 146

Dobry pomysł na szybki i smaczny obiad

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa
  • 500 g Pieczarek
  • 1 śr. cebula
  • Ciasto franuskie
  • Jajko (niekoniecznie)
  • Miód
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól gruboziarnista, pieprz świeżo zmielony, rozmaryn
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, oczyścić z ew. błon. Cebule pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Mięso natrzeć solą, pieprzem, wyciśnietym czosnkiem oraz rozmarynem. Miód rozcieńczyć z oliwą i posmarować nim mięso. Na patelni, w niewielkiej ilości oleju, obsmażyć polędwiczkę ze wszystkich stron, mniej więcej po 2-3 min. z każdej i odłożyć na talerz, żeby mięso odpoczęło. Cebulę podsmażyć na tej samej patelni, dzięki temu nie stracimy smaku powstałego podczas obsmażania mięsa i dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić do ostygnięcia. Ważne jest, aby dobrze odparować całą wodę z pieczarek, żeby podczas pieczenia nie puszczały jej w cieście.Na papierze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie, posmarować pieczarkami. Na środek położyć polędwiczkę i owinąć ją ciastem. Można posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Podawać z surówką np. z kapusty pekińskiej, na którą przepis również znajdziecie u mnie.

    Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO!!!! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń