Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa z cebuką w sosie własnym

Polędwiczka wieprzowa z cebuką w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2495

Dodano:

Odsłon: 1598

Dzisiaj zapraszam na polędwiczkę wieprzową. Bardzo lubię przygotowywać ten kawałek mięsa. Jest zazwyczaj mały, kruchy i łatwo się go rozbija. Do tego jest bardzo soczysty i dobrze doprawiony Jest to propozycja na prawdziwy polski domowy obiad. Kopytka, buraczki i kawał dobrego mięsa z aksamitnym sosem. :)

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa ok. 300 g.
  • Cebula 1 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Mąka 1-2 łyżki
  • Woda
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć.
    Pokroić na plastry.
    Doprawić solą i pieprzem z każdej strony.
    Rozbić delikatnie tłuczkiem.

    Cebulkę obrać i pokroić w pióra.

    Rozbite polędwiczki smażyć na mocno rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając (ok 15-30 min). Warto zmniejszyć ogień i w razie potrzeby można dolać wody. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulkę.

    Następnie przygotowujemy sos.

    Miękką polędwiczkę zdejmujemy z ognia. Do pozostałego tłuszczu dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy wody (ilość wody wg upodobania) mocno mieszając. Całość zagotowujemy i w razie potrzeby doprawiamy.

    Polędwiczki z sosem wspaniale smakują z kopytkami i buraczkami.


  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń