Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Otulona przyprawami polędwiczka wieprzowa zapiekana z pieczarkami i zamknięta w chrupiącym cieście francuskim. Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki, produkty ogólnodostępne... to może uda mi się podrzucić Wam pomysł na świąteczny obiad? :)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1312
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 63
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1312
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 63
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
Polędwiczkę podsmażamy dokładnie na patelni z rozgrzanym olejem - po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, układamy na nim pieczarki, tak żeby zostawić 2 cm puste marginesy z brzegu ciasta i na wierzch układamy podsmażoną polędwiczkę. Całość zawijamy tak, żeby wyszła nam rolada i wszystkie końce ciasta były dokładnie zlepione. Gotową roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z piekarnika i przekładamy na blat na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym. Smacznego! :)