Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa z rozmarynem i jabłkami

Polędwiczka wieprzowa z rozmarynem i jabłkami

Autor: wjosna

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 94

Dodano: 23.11.2017

Odsłon: 5135

Aromatyczna i szybka w przygotowaniu polędwiczka wieprzowa pieczona z jabłkami i rozmarynem

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 ząbki czosnk
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • Pieprz
  • 2-3 jabłka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnku pokroić na kilka kawałków, ponakuwać polędwiczkę i powsadzać kawałki czosnku w mięso.
    Polędwiczkę obtoczyć w 2 łyżkach octu, posolić i popieprzyć i posypać połową rozmarynu.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy.
    Podsmażyć polędwiczkę z każdej strony na rumiano.

  2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni
    Jabłka pokroić na ósemki, przełożyć do naczynia do zapiekania - podlać je łyżką octu jabłkowego, posypać resztką rozmarynu i wymieszać.
    Na jabłka położyć resztę masła pokrojoną na kawałeczki, na wierzch położyć polędwiczkę.
    Piec 25 minut, po upieczeniu odstawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło przed pokrojeniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 27 listopada Wspaniały przepis. Zabieram do wypróbowania, ale już widzę to danie "po mojemu" - tak mam. Dodam szalotkę do tych jabłek. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada Wczoraj pyszny gulasz, dziś taka polędwiczka :)
No i jak tu nie jeść oczami xD
Super smaczne danie :)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń