Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 648

Dodano:

Odsłon: 278

Polędwiczka dobrze smakuje z owocami - kwaśne wiśnie w sosie winnym dodają polędwiczce wyjątkowego charakteru.

Składniki

  • Mięso:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 ml różowego wina
  • 150 g wiśni bez pestek (można użyć mrożonych, z tym, że trzeba je wcześniej rozmrozić)
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia mięso wyciągamy na pół godziny przed smażeniem. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu 25-30 minut (obracamy co jakiś czas, aby zrumieniła się z każdej strony).

    Po usmażeniu mięso ściągamy z patelni i dajemy mu odpocząć przez ok. 10 minut przygotowując w tym czasie sos.

    Cukier karmelizujemy (uważając, aby go nie przypalić), dodajemy ocet i wino, mieszamy do połączenia i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut.

    Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 czerwca O tak! Mięso i sos owocowy <3 Tak! <3 Pyszne połączenie <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń